Prinses Delphine vertelt in documentaire voor het eerst haar unieke verhaal: "Met deze reeks wil ze die periode afsluiten" (2024)

Dossier Zaak-Delphine Boël

Prinses Delphine vertelt in documentaire voor het eerst haar unieke verhaal: "Met deze reeks wil ze die periode afsluiten" (1)

Videospeler inladen...

In de driedelige reeks "Delphine: mijn verhaal"geeft prinses Delphine van Saksen-Coburg voor het eerst een unieke kijk in haar leven. Zo getuigt ze onder andere over het moment wanneer haar moeder haar vertelde dat koning Albert haar vader was. "Delphine heeft vijftig jaar gezwegen", zegt documentairemaker en vriend Chris Michel in "De zevende dag". "Ze wilde voor eens en altijd haar verhaal doen."

Twee jaar geleden was het dan zover: kunstenares Delphine werd na een lange juridische strijd officieel erkend als buitenechtelijke dochter van koning Albert, en werd zo de nieuwste prinses van ons land.

Zaak-Delphine Boël Hof van beroep beslist: Delphine Boël is voortaan officieel prinses van België, en dat is ook nieuws in het buitenland Update vr 02 okt 2020 09:45

In de driedelige documentaire "Delphine: mijn verhaal", die vanaf 12 januari te zien is op Eén, vertelt prinses Delphine Van Saksen-Coburg nu voor de eerste keer op televisie over haar unieke leven. Van haar vakanties met de prins van wie ze niet wist dat hij haar vader was tot het langverwachte moment van erkenning.

"Ze heeft vijftig jaar lang gezwegen", zegt documentairemaker Chris Michel in "De zevende dag". "Iedereen had altijd een oordeel over haar. Ze wilde voor eens en altijd haar verhaal doen. Ik denk niet dat ze hier ooit nog iets over zal vertellen. Ze wil een nieuw leven starten en met deze reeks die periode in haar leven afsluiten."

Bekijk hier het volledige gesprek met Chris Michel: "Ze dacht dat het nooit goed zou komen"

Prinses Delphine vertelt in documentaire voor het eerst haar unieke verhaal: "Met deze reeks wil ze die periode afsluiten" (3)

Videospeler inladen...

Michel leerde prinses Delphine kennen in 2001, toen hij een documentaire over haar maakte. "Op voorwaarde dat ik haar geen vragen stelde over haar situatie, die twee jaar daarvoor aan het licht was gekomen", zegt Michel. "De laatste twintig jaar hebben we contact gehouden en zijn we vrienden geworden. Ik was bij alle grote momenten in haar leven."

"Twee jaar geleden, toen de rechtbank oordeelde dat koning Albert zijn DNA moest afstaan, had ze het gevoel dat het de goede richting op aan het gaan was. En dan wilde ze ervoor gaan en zijn we begonnen aan de documentaire."

Koning Filip had in een andere situatie twintig jaar geleden al op de troon gezeten

Tijdens het maken van de reportage bleek dat Michel, zelfs na een contact van twintig jaar, nog zeker niet alles wist. "Toen ze een tiener was, voelde ze spanning en leugens in haar omgeving. Tot haar zeventiende wist ze niet wie haar vader was. En omdat iedereen rondom haar rare dingen aan het doen was, heeft ze bepaald zelf eens iets te beslissen en is ze gestopt met eten. De anorexia was zo zwaar dat de dokter toen zei dat ze bijna in een kritieke situatie zat."

Prinses Delphine vertelt in documentaire voor het eerst haar unieke verhaal: "Met deze reeks wil ze die periode afsluiten" (4)

Prinses Delphine op vakantie met haar moeder, Sybille de Selys Longchamps en vader, prins Albert. © VRT

De foto straalt alvast een gemoedelijke sfeer uit. Zaak-Delphine Boël Prinses Delphine ontmoet koning Albert en koningin Paola op kasteel Belvédère: "Een nieuw hoofdstuk" di 27 okt 2020 11:12

"Nog iets dat ze vertelde, was dat toen nog prins Albert vaker op het appartement van haar moeder zat in Ukkel dan in het paleis", zegt Michel. "Hij had toen besloten om te scheiden. Het paleis, en zelfs de regering van Gaston Eyskens, gingen toen akkoord. Al waren daar wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo mocht Sybille de Selys Longchamps, de moeder van Delphine, de andere kinderen van Albert niet zien. Dat vond zij een belediging."

Al was dat niet de meest opmerkelijke voorwaarde. Als prins Albert toen had gekozen voor zijn nieuwe gezin, had hij afstand moeten doen van de troon. "Dat betekent dat Albert, bij de dood van Boudewijn, geen koning had kunnen worden. En dat Filip twintig jaar eerder op de troon had gezeten."

Eind goed, al goed?

"Delphine dacht op een gegeven moment dat het nooit goed zou komen", zegt Michel. "Ze is naar de rechtbank gestapt na twaalf jaar contact te hebben gezocht. Ze werd gepest. Haar familie belandde op de zwarte lijst. Ze kon geen bankrekening meer openen."

"Ik was bij haar thuis nadat ze voor de eerste keer op bezoek was geweest bij koning Albert en koningin Paola. Ik zag plots een andere Delphine. Ze vertelde mij hoe het meteen weer klikte met de man die ze kende uit haar kindertijd, en dat de vonk weer oversloeg tussen vader en dochter. Ze had het gevoel dat hij ook opgelucht was. Hij heeft haar de dag erna gebeld om te zeggen hoe gelukkig hij was."

Prinses Delphine vertelt in documentaire voor het eerst haar unieke verhaal: "Met deze reeks wil ze die periode afsluiten" (6)

Prinses Delphine ontmoette in 2020 koning Albert en koningin Paola op kasteel Belvédère

Meest gelezen

  1. Liveblog Liveblog verkiezingen - Koning ontvangt partijvoorzitters, Bart De Wever start morgen met Vlaamse 'informatiegesprekken' Update 14:31
  2. KIES24 Heeft koningin Paola politieke kleur bekend met haar zakdoek? 13:19
  3. KIES24 Wie is Fouad Ahidar: voorstander van onverdoofd slachten en revelatie van de Brusselse verkiezingen 13:45
  4. KIES24 Volledige partijbestuur van Open VLD neemt ontslag, nieuwe voorzitter tegen het einde van de zomer 14:37
  5. KIES24 Waarom Gent opvallend links stemde: "Al decennialang rebelse stad" 14:12
  6. Binnenland Felle wind en hevige regen op komst: noodnummer 1722 geactiveerd 09:51
  7. KIES24 "Er is iets veranderd in het koninkrijk België": wat zeggen Franstalige kranten na de verkiezingen? 11:43
  8. Analyse Europa heeft gekozen: geen sprake van breed anti-Europees sentiment 11:49
  9. KIES24 "Het is écht nu of nooit": wat zeggen de Vlaamse kranten de dag na de verkiezingen? Update 12:20
  10. KIES24 Bart De Wever en Tom Van Grieken grote stemmenkanonnen, Sophie Wilmès haalt recordaantal voorkeurstemmen op Europese ... Update 07:00
Prinses Delphine vertelt in documentaire voor het eerst haar unieke verhaal: "Met deze reeks wil ze die periode afsluiten" (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6175

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.